Premiera książki: Happy Food Green

Książka “Happy Food Green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu”, jest zbiorem przepisów opartych na diecie śródziemnomorskiej oraz rozdziałów poświęconych wiedzy na temat wpływu diety opartej na produktach roślinnych na zdrowie. Autorzy rozpoczynają książkę od rozgrzewki, która opisuje styl życia ludności zamieszkujących niebieskie strefy, czyli rejony świata, w których żyje największy odsetek stulatków, a prowadzony przez nich styl życia, pozwala im nie tylko na długie życie, ale też długie życie w zdrowiu.

Autorzy książki, upatrują w diecie opartej o produkty roślinne, możliwość przeciwstawienia się czterem wyzwaniom jakie stoją przed ludzkością. Dieta bogata w produkty pochodzenia roślinnego jest dobra dla klimatu, ułatwia wyżywienie stale rosnącej populacji świata, przeciwdziała epidemii otyłości i obniża ryzyko wystąpienia pandemii w przyszłości.

Na zdjęciu jedno z dań z książki “Pieczony i surowy kalafior ze smażonym
jajkiem, morelami i migdałami” z dodatkiem granatu.

Jak zachować równowagę między zdrowiem i smakiem a troską o środowisko?

W czasach, gdy o zdrowiu, klimacie i negatywnych skutkach chowu zwierząt myślimy więcej niż kiedykolwiek, jest wiele powodów, dla których warto żyć bardziej zielono.

Oferta wyrobów wege i zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego stale rośnie i łatwo stracić orientację, co naprawdę jest najlepsze tak dla naszego organizmu, jak i klimatu. “Happy Food Green” podsuwa nam odpowiedź na pytanie, jak w większym stopniu oprzeć swoją dietę na roślinach. Po “Happy Food” i “Happy Food 2.0” czołowy szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt i dziennikarz naukowy Henrik Ennart kontynuują serię książek o jedzeniu, które daje szczęście.

“Happy Food Green” zawiera szczegółową analizę rewolucyjnych wyników badań na temat diety roślinnej oraz pięćdziesiąt apetycznych przepisów zapewniających zróżnicowane i zrównoważone posiłki. Książka przyda się nie tylko początkującym wegetarianom i weganom. Będzie też idealnym poradnikiem dla tych, którzy chcieliby w większym stopniu korzystać z produktów roślinnych. To obowiązkowa lektura dla zainteresowanych bardziej ekologicznym i pełniejszym smaku życiem.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

W książce znajdują się zarówno przepisy wegetariańskie jaki i wegańskie, i dwa z udziałem ryb. Niektóre przepisy, mogą wymagać zaopatrzenie się w składniki czasem nie łatwo dostępne, ze względu na sezonowość, może to również stanowić wyzwanie, które pozwoli poznać różnorodność produktów roślinnych.

Potrawy prezentują się bardzo apetycznie i napewno zrobią wrażenie, gdy zaserwuje się je podczas spotkań z rodziną, bądź znajomymi. Przepisy przeplatane są rozdziałami, które dostarczają wiedzę na temat wpływu diety opartej na roślinach na zdrowie. Dowiesz się z nich jak przemysł mięsny wpływa na klimat, jaka jest rola bakterii w jelitach, jak to co jemy wpływa na nasze zdrowie psychiczne, czy jak w tym natłoku informacji zachować równowagę. Aby nie pogubić się w książce na samym końcu znajduje się spis przepisów, a zaraz zanim, bogata bibliografia publikacji naukowych.

Książka może się sprawdzić zarówno dla osób, które chcą rozpocząć ograniczanie produktów pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie, wzbogacić obecną dietę o produkty roślinne, ale również osobom, które już odżywiają się roślinne(j) i chcą zaczerpnąć trochę inspiracji i pomysłów na dania.

Tytuł książki: Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu

Autorzy: Niklas Ekstedt, Henrik Ennart

Premiera książki: 11.08.2021

Wpis nie jest sponsorowany. Książka jest prezentem. Dziękujemy Burda Media za książkę.

Dyskusja Facebook

Powiązane wiadomości

Skip to content