Zrób Coś Dla Swojego Zdrowia i Zdrowia Planety

Dzielenie się jest dbaniem o innych!

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że na świecie jest obecnie ponad 1.9 miliarda osób z nadwagą, z czego 650 milionów ma otyłość. Liczba osób otyłych potroiła się od rok 1975. WHO zwraca również uwagę, że otyłości można zapobiegać (1). Według danych dla Polski, czynnikiem wpływający na stan zdrowia i prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci, czynniki związane z dietą i sposobem odżywiania zajmują drugie miejsce. Zaraz po paleniu tytoniu (2).

W zeszłym roku, styczniu 2019, został opublikowany raport  The EAT-Lancet Commission, nad którego stworzeniem pochyliło się 37 naukowców i ekspertów. Chcieli odpowiedzieć m.in. na pytanie czy jesteśmy wstanie zapewnić zdrową żywność dla 10 miliardów ludzi do 2050 roku, przy nie szkodzeniu planecie. Jak się okazało jest to realne, ale wymaga to zmian w sposobie żywienia, produkcji, tego jak transportujemy żywność oraz ilości marnowanego żywienia. Sam raport mówi, że 90% zawałów i przypadków cukrzycy można zapobiec, dzięki zdrowemu stylowi życia. To samo tyczy się 1/2 przypadków udarów i 1/3 nowotworów. Zmiana diety na tą zalecaną przez raport EAT może pozwolić na zapobieganie około 11 milionów zgonów rocznie (3).

Raport zawiera globalne zlecenie, co do sposobu odżywiania dla osób dorosłych – Dieta Planetarna. Symbolicznie reprezentowana jest jako talerz, którego połowę stanowią warzywa i owoce. Druga połowa, składa się głównie z produktów pełnoziarnistych, białek roślinnych – takich jak fasola, soczewica, roślin strączkowe – nienasyconych olejów roślinnych, niewielkich ilości mięsa i nabiału oraz niektórych dodanych cukrów i warzyw skrobiowych. Dieta jest na tyle elastyczna, że pozwala na dostosowanie do indywidualnych potrzeb żywieniowych, preferencji i tradycji kulturalnych (3).

Wegetarianizm i weganizm, są opcjami korzystnymi, zarówno dla zdrowia człowieka jak i planety, ale są osobistymi decyzjami osób, które się na nie decydują (3).

źródło: Summary Report of the Commission in The Antropocene: the EAT-Lancet Commission on Healthy Diet From Sustainable Food Systems. Food, Planet, Health, Lancet 2019

POBIERZ RAPORT

LET’S RETHINK FOOD

EAT, aby przybliżyć raport oraz to jak można wprowadzać jego zalecenia do codziennego, życia i w jakim kierunku powinien podążać rozwój sektora żywnościowego, stworzył podcast Let’s Rethink Food. Prowadzącymi podcast jest Dr Sandro Demaio oraz  założycielka The Food Medic Dr Hazel Wallace. Podcast jest w języku angielskim. W sumie liczy 8 odcinków i ma na celu zainspirować liderów, naukowców, innowatorów i osoby, które mają wpływ do zmian w sektorze żywienia, związany ze zdrowiem oraz zrównoważonym rozwojem. Również, można tam znaleźć pomysły na oddolne działania, które w dalszej perspektywie, będą miały korzystny wpływ na zdrowie.

LET’S RETHINK FOOD

#PLANETARYHEALTHCHALLENGE

Wyzwanie stworzone przez EAT, które ma zachęcić do zmian i przybliżyć idee Diety Planetarnej. Trwa przez cały luty, dzięki czemu metodą małych kroczków, każdy będzie mógł próbować wprowadzać zmiany w swoim życiu. Co zrobić, aby dołączyć do wyzwania? Śledzić EAT na Instagramie , na którym to będzie można znaleźć wartościowe informacje i sposoby jak takich zmian dokonać.

 

 

Źródła:
(1). World Health Organization, ‘Obesity and Overweight – Key Facts’. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
(2). Health Data Poland http://www.healthdata.org/poland
(3). EAT  eatforum.org

Powiązane wiadomości

0 0 głosuj
Oceń artykuł
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chcielibyśmy poznać Twoje zdanie, proszę o komentarz.x
()
x